Umbraco 8 - Den største opdatering i 5 år

Umbraco 8 - Den største opdatering i 5 år

Michael Nielsen
Michael Nielsen

Forbedret brugeroplevelse

Det første man lægger mærke til, når man logger ind i Umbraco 8, er de justeringer, der er sket til brugerfladen. Udover ændringer til farve og udseende på forskellige elementer er den største ændring, at sektioner er flyttet fra siden og op i toppen. Det er gjort for at give mere skærmplads til indholdsredigeringen, hvilket specielt hjælper ved de nye funktioner Infinite Editing samt Language Variants.

Umbraco 8 backend
Sektioner findes nu i toppen af skærmen

Infinite Editing

Infinite editing gør det nemmere at redigere billeder og andre indholdselementer, der hører til den side, man er i gang med at redigere. Det giver øget overblik og gør det nemmere og hurtigere at redigere indholdet på dine sider.  

Lad os sige at du er ved at redigere en artikel og undervejs beslutter, at et billede i denne artikel skal have en anden beskæring. Førhen ville det have krævet minimum 7 klik, før du har ændret beskæringen og er tilbage ved den artikel, du var ved at opsætte. Med Umbraco 8 er dette kogt ned til blot 3 klik, da det ikke er nødvendigt først at navigere hen til mediearkivet. Du kan blot klikke på "Rediger" på billedet i artiklen, og så åbner billedet i et nyt vindue.

Tanken bag denne feature har været at gøre redaktørens workflow så gnidningsfrit som muligt. Hjemmesideredigering er ikke nødvendigvis en lineær proces, så det at kunne have flere bolde i luften, gør det hele betydeligt nemmere og hurtigere.

Language Variants

Tidligere har den mest benyttede metode til at lave multisprogede sites været at have et site pr. sprog. Dette er nu blevet meget enklere i Umbraco 8. 

Language variants gør, at man kan have flere variationer af samme side, hvor man vælger hvilke felter, der skal variere på de andre sprog. 

Redigering af disse varianter er også gjort dejligt simpelt, da man kan få vist varianterne side om side. Dette gør det overskueligt og let både at sidde og oversætte, men også sikre, at det korrekte indhold er tilstede på tværs af de forskellige sprog - alt sammen lige ved hånden i Umbraco.  

Man kan herudover definere hvilke sprog, der er obligatoriske, før en side kan udgives samt vælge at publicere enkelte varianter for sig. 

Redigering af sprog varianter i Umbraco 8
Rediger sprog varianterne side om side

Content Apps

Content Apps giver mulighed for at få kontekstbaserede data om indholdet på den side, man sidder og arbejder på. Her er det i princippet kun fantasien, der sætter grænser for, hvad det kan bruges til, da Content Apps kan skræddersyes til de specifikke sider. 

Eksempler på, hvad Content Apps kan bruges til, kunne være følgende:

Data fra Google Analytics

Fra Google Analytics kunne man vise relevant besøgsstatistik for den enkelte side, man er i gang med at redigere, således at man kan se effekten af ændringer direkte på den enkelte side. 

Content App eksempel med data fra Google Analytics
Content App eksempel med data fra Google Analytics

Data fra Google Search Console

Google Search Console kan fortælle, om siden er indekseret korrekt, om der evt. er fejl, der kan skade synligheden på Google, som man bør rette, om siden opfattes som mobilvenlig af Google og meget andet. 

SEO Audit

Der er mulighed for at lave egne kontroller af indholdet f.eks. meta title, description, h-tags, sammentælling af keywords osv. Eller der kan også laves integration til 3. parts værktøjer, som f.eks. MozMajesticSemRush eller lignende og vise data fra disse. 

Læsbarhed af tekst

Der kan laves kontrol af teksten på siden, som beregner læsbarheden ud fra sætningslængder, afsnitslængder, antal stavelser i ord, Lix-tal osv., og på den måde se om indholdet passer til målgruppen. 

Tekniske forbedringer

Udover forbedringer til brugeroplevelsen, er der også sket en lang række tekniske forbedringer.

Umbraco har omskrevet, optimeret og strømlinet koden, så kodebasen i dag er meget mindre. 

Der er også kommet et nyt caching system, der både sørger for at sites starter op meget hurtigere, men data indlæses også endnu hurtigere end tidligere.

Kort fortalt: Motoren bag Umbraco er blevet hurtigere, smartere og generelt bedre.

Opgradering & Migrering

Kan mit site opgraderes?

Det korte svar er nej, men det er muligt at migrere dit site fra Umbraco 7 til 8. 

Bør jeg migrere?

Ja, helt sikkert. Med tiden bør du få dit site migreret til Umbraco 8. 

Udover at du får adgang til alle de nye funktioner, der allerede er i Umbraco 8 samt dem, som kommer, så vil der være store gevinster på performance og ift. sikkerhed.

Hvornår skal jeg migrere?

Ønsker du ikke at anvende de nye funktioner lige med det samme, kan en migrering fint vente. Der vil også stadig komme opdateringer til Umbraco version 7 lidt endnu. 

Kontakt os hvis du har spørgsmål, eller ønsker at vide mere om Umbraco 8. 

Ørskov Gruppen

Hvad kan vi hjælpe med?


Skriv til os, og vi vender tilbage hurtigst muligt

Ørskov Web
Østergade 38 - 6900 Skjern
+45 97 35 33 55 - mail@oerskov.dk